СЕРВИЗ

Сервизираме само и единствено

изделия които сте закупили от нас.

Сервизът се извършва в базата на Техноматика в гр Костинброд.

Доставката на изделието до нашата база и обратно се осигурява от клиента за негова сметка.

 

За да бъде заявен сервиз, следва да разполагате с редовни документи за покупка: Фактура или касова бележка заедно с гаранционна карта, протокол за монтаж ако е бил извършен такъв. Договор за доставка ако е имало такава. 

През време на гаранционния срок, безплатно в базата на фирмата се извършват ремонти отнасящи се до скрити фабрични дефекти. За сметка на клиента е доставката до и от базата ни в  Костинброд - Малка Падина 1

Отстраняването на всички дефекти, възникнали по причина различна от скрит фабричен дефект, следва да бъде заплатено от клиента по предварително обявена от Техноматика цена. 

Техноматика ЕООД не носи отговорност в случаите на форсмажор, неправилна експлоатация, навлажняване , проникване на вода , насекоми, гризачи, кабелен проблем, проблеми със захранващата мрежа, намеса на неоторизирани лица, промени по конструкцията и окомплектовката, включително добавяне на устройства, незакупени от нас. 

Извънгаранционен сервиз и сервиз през гаранционния срок за негаранционни повреди се извършва срещу заплащане.

Сервизно посещение с цел оглед и установяване на вида повреда 240.00лв с ДДС* 

*За района на гр София и обекти разположени в Софийско Поле

** Заплаща се предварително и оглед може да бъде извършен след получено плащане.

  Първично сервизно посещение включва извършване на оглед с цел установяване на модела на техниката и вида на повредата, както и труд за разглобяване/сглобяване с цел достигане до невидими детайли. При възможност за отстраняване на конкретната повреда в рамките на половин до един час, същата се отстранява в момента намясто.

Платената сума от 240.00лв с ДДС е за самото посещение и не се възстановява ако след посещението, клиентът се откаже от ремонт на изделието.

При нужда да се вземат и доставят резервни части или консумативи се извършва вторично посещение упоменато по-горе, което заедно със стойността на частите и консумативите се заплаща допълнително. Ако отстраняването на повредата изисква повече време за работа или подмяна на скъпи части и влагане на консумативи, то след извършването на първичния оглед, се формира цена на ремонта, която се предоставя на клиента за одобрение. 

Сервиз може да бъде отказан при форсмажор, неоторизирана намеса, неправилна експлоатация, извънгаранционни изделия спрени от производство, механично разрушаване на части или цяло изделие, измокряне, проникване на насекоми, замърсяване с химически активни вещества и други външни намеси, препятстващи възстановяването на изделието и несвързани гаранционните условия за скрит фабричен дефект или несъответствие на стоката с поръчаната от клиента.

телефон за сервиз

+359 898 300 600

имейл

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.